top of page

Nordiske fysiske medier

Da jeg begynte søket etter informasjon om vår spiritistiske arv for vel 26 år år siden, var jeg helt uvitende om at dette skulle komme til å bli en tålmodighetsprøve av de sjeldne. Brikkene har falt på plass en etter en, men aldri uten at jeg har støtt på hindringer og / eller har måttet jobbe for hvert et ord, hvert et navn, eller hver en bok som har kommet min vei. Selv i dag er det fremdeles mang en upløyd mark, og dessverre er det fremdeles mange fysiske medier vi verken kjenner navnet - eller mediumskapet - til.

"(…) of mediums there are several here, but all (…), afraid to speak out"

Emma Hardinge Britten, 1884

Forhåpentligvis vil noe av den informasjon vi søker komme gjennom en eller flere av de fysiske sirklene i Norden i dag. Under følger et knippe fysiske medier fra Norden fra forrige århundre. Dette er medier som var kjente langt utover landegrensene for sine spektakulære evner, og som også i sin tid ble undersøkt av vitenskapen.

Indridi Indridason islandske mediet ektoplasma levitasjon perkusjon raps

Indriði Indriðason (1883-1912) regnes for å være Islands første og kanskje også eneste fysiske medium. Som 22 åring flyttet han til Reykjavik for å begynne som lærling i et trykkeri. Her fikk han husvære hos en slektning, hvis hustru lenge hadde fulgt Einar Hjørleifsson Kvarans arbeid, med stor interesse.

Kvaran forsket på parapsykologiske fenomener og hadde satt opp en sirkel, for å kunne studere fenomenet på nært hold, og det er i den forbindelse at Indriðasons evner blir oppdaget. 

Tilsynelatende på rett sted til rett tid blir Indriðason med på en seanse, resultatet er oppsiktsvekkende. I International Journal of Parapsychology, Volum 12, number 1 skriver Kvaran følgende; 

"Indridi hadde ikke før satt seg bordet begynte å vibrere voldsomt. Indridi ble redd og ville løpe ut av huset. Fra den dag begynte eksperimentene på Indridi. Han kom til mitt hjem og vi satte oss ned ved bordet. Bordet vibrerte, ristet og beveget seg voldsomt rundt i rommet og gikk neste i stykker. En gang veltet det."

Blant de mange fenomener knyttet til Indriðason finner vi transetale, perkusjon (bankelyder), åndelys, automatskrift, uavhengig stemme (gjerne flere samtidig), uavhengig skrift, levitasjon, apport, asport, de- og rematerialisering av kroppsdeler, samt helmaterialisasjon (uten forutgående substansutstrømming). 

Til tross for sin korte karriere som fysisk medium, er Indriðasons mediumskap viden kjent. For mer utfyllende informasjon om Indridason, vil vi anbefale å lese vår artikkel Indridi Indridason - Island.

Ernst Broberg Fysisk mediumskap Mentalt mediumskap Trompetmedium

Ernst Broberg (1880-1977), ble hele 96 år før han forlot jordelivet. Broberg var ikke bare et dyktig mentalt transemedium, han regnes også for å være Sveriges største fysiske medium gjennom tidene. 

Broberg var opprinnelig frelsessoldat og hadde en tid virket som teosof. På 1920-tallet ble han medlem av Stockholm Spiritualistiska Förening, hvor han deltok i deres mediumutviklingssirkel. Denne sirkel ble siden flyttet til hans hjem. 

Etter to år med ukentlige møter, kunne man se "trompeten" bevege seg i luften og de først stemmene fra åndeverdenen tonet ut i rommet. Året var 1933. Det skulle imidlertid gå ytterligere 12 år, før han holdt seanser for et større publikum. 

Broberg var unik i den grad han gikk fra klarsyn til transe, til fysisk mediumskap i en og samme seanse. Som nevnt ovenfor var Broberg fremfor alt et trompet-medium. Ved hjelp av en trompetlignende kreasjon av aluminium (fungerer nærmest som en megafon), kunne åndeverdenen kommunisere direkte med sine kjære, med sin egen stemme. 

Broberg forsøkte seg også på materialisasjonsfenomener, men i følge Jane Lyzell, innehaver og daglig leder av Ramsbergården i Sverige, ble det kun med noen få seanser.

Under redigering. Mer info kommer ...

bottom of page